Pravo in pravica sta različna pojma. Civilizacija, kot jo poznamo, temelji na tem, da vsi dosledno sledimo pravnim normam, tudi če se ne strinjamo z njimi.


Ali je po vašem mnenju v posameznih primerih vendarle dopustno, da ravnamo drugače, kot od nas zahteva zakon?

Da Ne

Ubiti sočloveka je po vseh kazenskih zakonikih tega sveta eno najhujših kaznivih dejanj. A življenje nas včasih sooči tudi z nepredstavljivim.


Ali po vašem mnenju obstajajo okoliščine, ko je prav, razumno in pametno ubiti ljudi?

Da Ne

S teroristi ni pogajanj, je načelo, ki ga sprejema vse več varnostnih služb. Sliši se odločno in razumno, a kaj to pomeni za ljudi, ki so jih teroristi ugrabili?


Menite, da bi ljudi, ki jih ugrabijo teroristi, morali žrtvovati, ker to zahteva nacionalni interes?

Da Ne

Na strmi progi se odtrga tovorni vagon. Z vso silo zdrvi v dolino proti železniški postaji in grozi, da bo ubil na stotine ljudi. Kot gledalec stojite na mostu in opazujete dogajanje. Poleg vas sedi zelo debel moški. Če bi padel z mostu, bi pristal na tiru in njegovo telo bi ustavilo vagon. Toda moškega ne morete kar pahniti dol, preveč je debel in močan. Torej bi ga morali najprej ubiti, na primer z nožem, šele potem bi ga lahko odvrgli. Tako bi rešili potnike.


Kaj bi storili, bi ga ubili?

Da Ne

Teroristi nameravajo sprožiti eksplozijo na nogometnem stadionu med tekmo, na kateri bo 70.000 ljudi. Za talce zadržujejo 164 ljudi. Teroristom njihovo namero lahko preprečimo samo tako, da bodo ob tem umrli tudi vsi talci.


Če bi o tem odločali vi, bi ubili 164 nedolžnih ljudi, zato da bi jih rešili 70.000?

Da Ne